Lidt om Aakjer slægten i Ravsted sogn.
Aakjer slægten i Ravsted stammer fra Stenderup ved Øster Lindet. De ældste kendte led er Hans Sørensen Aakjer og Hanna født Hansen. Hvornår Hans var født, vides ikke, men Hanna var født i 1741 og hun døde den 28. april 1827.
Deres søn, skomager og landmand, Jesper Hansen Aakjer bliver født midsommer 1780 og han dør i Ravsted den 3. februar 1854. Den 7. november 1807, gifter Jesper sig med Anna Christine Jørgens (Jørgen Johansens datter), født den 8. marts 1783. Anna Christine dør den 15. januar 1852.
Parret bosætter sig på Skolegade 3, som de har købt af enken Bothilde Sørens. Her får de otte børn, seks piger og to drenge. Det er parrets to sønner: Jørgen og Hans, som vi vil følge.
Jørgen Aakjer og nogle af hans efterkommere.
Jørgen Aakjer blev født den 7. september 1810.
Christian Hansen fra Korup fortæller i sine erindringer 1880 – 1890, følgende om Jørgen Aakjer:
»Dengang jeg var dreng, boede Jørgen Aakjer og Hanne Marie på Korup Markvej 1. Dengang var der en del mere jord til ejendommen og jorden, som hører til nu, er ikke den samme som dengang. Jørgen holdt en mager hest og fire køer.
Korup Markvej 1
Jørgen var tandudtrækker og ”mirakeldoktor”. Han har trukket mange tænder ud. Mor har fortalt at hun var der en formiddag for at få en tand ud. Om eftermiddagen måtte hun afsted igen, med en tand i den anden side af munden. Men Jørgen var henne på marken syd for Hvidhøjgaard, så Hanne Marie gav mor tangen med og så gik hun ud til Jørgen. Mor lagde sig i grøftekanten og han satte et knæ på hendes bryst og trak tanden ud.
Da jeg var omkring ti år, fik jeg en stor vorte på venstre hånds pegefinger. Efter forud truffen aftale, skulle jeg komme ind til Jørgen en dag efter skoletid. Det var meget spændende. Jeg kom ind og rakte fingeren frem. Jeg var temmelig benovet. Der måtte naturligvis hverken tales eller smiles. Jørgen tog et løg frem og skar det i fire dele og gjorde korsets tegn over vorten med løgstykkerne. Læberne bevægede sig lydløst og så pegede han hen mod døren og så gik jeg. Uden for døren stod en stor skare fra skolen, som var nysgerrige og enkelte havde været bange for, at jeg slet ikke kom ud igen. Efter to – tre uger var vorten pludselig forsvundet.
Åreladning foretog Jørgen også. Jernet var fuld af ”grov rust”, så det er mærkeligt at ingen har fået blodforgiftning. Jeg kan huske at han engang var ude at årelade mor. Jørgen fangede også blodigler og brugte dem på blodrige folk.
Jeg husker ganske tydelig en ”Pers dag” (den 22. februar), hvor Jørgen kom omme fra marken med et stykke reb i hånden. Jørgen spurgte efter far, gik ind i loen og slog rebet om ham. Far måtte så byde ham ind på en punch.
Jørgen Aakjer solgte i 1888 al jord plus beslag og stalden til nedrivning. Da Stinnes mand så forulykkede ved kornindkøring i Røllum, flyttede hun hjem til forældrene i Korup. Hanne Marie og Jørgen kunne fejre guldbryllup den 3. maj 1892. Aakjer var tysk.«
Som Christian Hansen fortæller, er Jørgen landmand i Korup og han gifter sig med Hanne Marie Andresen fra Wahlsbüll den 3. maj 1842. Hun var født den 18. januar 1815 og hun dør 5. maj 1912, 97 år gammel.
De sidste år boede hun sammen med sønnen Hans Christian i Marie Boysens hus på Skolegade 6 i Ravsted, hvor der dengang var tre lejligheder.
På billedet ses Hanne Marie sammen datteren Johanne C. Daniel og hendes datter og barnebarn
Parret får seks børn. Den ældste søn Jes Peter, født den 2. maj 1843, drukner i en grøft hos gårdmand Christen Hansen i Mårbæk den 16. oktober 1857, kun 14 år gammel. Deres anden søn Hans Christian Aakjer, født den 25. januar 1853, prøver lykken som guldgraver i Argentina, men vender tilbage til Danmark og dør den 7. juni 1941 på plejehjemmet i Højer, men han bliver begravet i Ravsted. Den ældste datter Anne Marie bliver gift Hynding og bor i Sottrup. Johanne C. bliver gift Daniel og bor i Flensborg.
Datteren Anne Kjestine (Stinne) gifter sig i 1875 med Peter Andersen fra ”Baggersholm” i Jelling sogn, hvor han var født den 13. april 1841.
Herunder ses Anne Kjestine Aakjer og Peter Andersen
Efter først at have boet i Korup, bliver Peter ”Økonom” på fattiggården i Cassøe. Senere forpagter parret en landbrugsejendom i Røllum. I en alder af 51 og et halvt år dør Peter ved et ulykkestilfælde: i kirkebogen står: ”idet hesten løb løbsk med et læs korn og vognen gik over ham. Han døde efter ca. 8 timers forløb”.
På billedet ses de to drenge Jørgen Aakjer Andersen og Andreas Andersen
Anne Kjestine og de to sønner, Jørgen Aakjer Andersen på 17 år og Andreas Andersen på 15 år, flytter tilbage til forældrene i Korup.
Jørgen bosætter sig i Rødekro og Andreas arbejder som mejerist og han gifter sig den 10. oktober 1905 i Havnbjerg kirke med Anne Christine Bonde, som er ”mejerske”.
Her ses Anne Christine Bonde og Andreas Andersen
Parret bosætter sig i Lille Knivsig, hvor de har købt en ejendom.
Lille Knivsigvej 11
I en alder af 37 år bliver Andreas Andersen indkaldt til tysk krigstjeneste. Han ender ved fronten i Nordfrankrig. Hjemme på gården får Anne Christine hjælp af en tysk krigsinvalid. Manden var uddannet snedker/tømrer? og havde ikke før beskæftiget sig med landbrug. Fysisk var han heller ikke stærk, men han gjorde sit bedste. Han lavede et dukkehus med møbler til pigerne, som de var vældig glade for.
Andreas var hjemme på orlov kort tid inden han faldt og datteren Petras eneste minde om sin far var, at han havde sagt til hende, at hun skulle passe på, at hun ikke faldt ned, når hun kravlede på rækværket i stalden.